Model zijn
Er is nog steeds een verschil tussen professioneel model en een gewoon people model. Vele bureaus werken met beide.
People model word meer ingezet voor hospessen werk en promo werk. Hier heb je meestal geen zwaar portfolio voor nodig enkele snapshots zijn genoeg.
Prof model word ingezet voor reclame campagnes en catwalk. Hier heb je toch een deftig portfolio voor nodig en niet zomaar enkele amateur fotos (ga hiervoor dan ook naar de prof fotografen of de betere amateurs)
Vele amateurfotografen noemen zich snel portfolio fotografen, echter bureaus houden nog steeds van kwaliteit, een portfolio moet er professioneel uitzien.
Vaak gaan fotografen met zelf weinig ervaring de modellen zogezegd alles leren en leren hen al vaak van in het beginnen heel veel fouten aan.
Model zijn moet je toch wel van jongs af aan in je hebben, dit kan je niet zomaar aanleren, model zijn is een gave. Er is dus nog steeds verschil tussen een mooi mens zijn en de echte modellen eigenschappen bezitten.
Een heel mooi meisje is nog steeds niet hetzelfde als een echt topmodel. dit is en zal steeds een discutie blijven. model ben je als je opdrachten aangeboden krijgt en een deftig portfolio word uitgebouwd door opdrachten.
Velen gaan al snel dromen daar ze veel aanvragen krijgen door amateurfotografen die als hobby meisjes fotograferen, echter dit maakt je nog geen top model.
Indien top fotografen u vragen, bureaus etc... dan ben je al iets de betere toer op.
En de echte modellen wereld is jammer genoeg niet voor iedereen in de wieg gelegd. Hier in ons landje zit de amateur wereld nogal heel diep.
en Iedereen noemt zicht snel professioneel fotograaf tegenwoordig
https://www.facebook.com/notes/modellen-land/iedereen-is-professioneel-fotograaf-tegenwoordig/566012236876046
Pro/amateur
Een prof fotograaf is een fotograaf die hiervoor naar school ging
Nu fotograaf geen bescherm beroep niet meer is, bestaat hier nogal veel tweifel over
Prof fotografen hebben meestal ook op alle gebieden ervaring, en een goede kennis van fotobewerking.
Amateurfotografen volgen wel eens workshops of avondschool, maar toch is er nog een onderscheid tussen en echte prof en een amateur.
Een portfolio bouw je niet bij 1 fotograaf op, dus laat u niet wijsmaken “ik maar uw portfolio” een portfolio bouw je op door verschillende shoots, stijlen, zelf naturel.
Niet omdat een amateur eens het geluk had een publicatie te hebben dat hij zich prof mag noemen, velen gaan dit al direct gaan misbruiken om modellen voor de lens te krijgen.
Echte prof fotografen hebben meestal een zwaar portfolio en publicaties in overvloed.
Beginnende fotografen die u wijsmaken ik ga u opleiden let daar met op, dit is nog altijd een vak apart en daar ben je beter bij beroepsfotografen die het onder de knie hebben vooral op publicatie werk.
Voor een portfolio heb je zeker geen naakt fotos nodig, dit is taboe en laat u dit niet wijsmaken.
Ook fotografen die centen vragen, maar voor naakt het gratis doen, denk hier eens over na.
Bekijk een fotograaf altijd zijn portfolio, zijn stijlen, kijk ook hoeveel ervaring hij geeft. Etc…
Amateurfotografen mogen er zeker zijn, echter professionele modellen zullen daar niet zo snel op af stappen. En ervaring doe je niet altijd op door 100derden keren te shooten, neen zo neem je ook het risico fouten te leren.
Wil je het echt worden en leren, neem eens een professionele opleiding, tenslotte komt dit even duur uit , als 50 amateurs (vervoer enzo)
Word angevuld
Model worden
Hoe word je fashion model? Aan welke vereisten moet je vol doen? Hoe vind je een modellenbureau en hoe stel je een portfolio samen? Inde rubriek 'Model worden' al je antwoorden over het modellenwerk.
Model worden
De vereisten om fashion model te worden. Een mooi koppie alleen is niet genoeg
Het is de droom van (bijna) elk meisje: model worden. Schitteren in tijdschriften en showen op de catwalk. Voor mij kwam die droom nu alweer een hele tijd geleden uit. De modellencarrière is van beperkte duur en na acht jaar zei ik de sets en catwalks gedag. Nu werk ik nog steeds in de modewereld en zit ik langs de catwalk in plaats van erop te lopen. De modewereld en de wereld van de modellen blijft boeien. Graag deel ik mijn ervaringen met elke meisje dat er van droomt om fashion model te worden.
Aan welke vereisten moet je voldoen om fashion model te worden?
Allereerst zijn er een aantal uiterlijke vereisten waaraan je, als je fashion model wilt worden, moet voldoen (op de andere vereisten die vooral je karakter betreffen, gaan we in een ander artikel verder in).
De lengte
De meeste fashion modellenbureaus hanteren een heel strikt criterium voor delengte. De ideale lengte ligt rond de 1.78 of 1.79m. Meestal wordt een minimumlengte van 1.75m gevraagd. Deze minimumlengte geldt vooral omdat de modeontwerpers met een bepaalde standaard-modellenmaat werken. Vaak is dit een 'lang gerekt' maatje 36 of 38. Je moet de kleding die op de catwalks geshowd wordt of die moet worden gefotografeerd dus passen. Er geldt ook een ongeschreven maximumlengte. Die ligt ongeveer bij 1.82m.
Natuurlijk strijken modellenbureaus bij deze vereisten wel eens 'met de hand over het hart'. 'Als er een supermooi meisje van 1.72m binnenkomt, dan durf ik het wel aan', zei een booker van een internationaal modellenbureau pas geleden nog tegen mij. En Kate Moss is natuurlijk het schoolvoorbeeld van hoe relatie falles uiteindelijk is (maar zij is dan tegelijkertijd ook wel de spreekwoordelijke uitzondering op de regel!)
De maten
Vanzelfsprekend moet je, naast de juiste lengte, ook de goede maten hebben. Al sfashion model moet je in de collecties kunnen en die worden, zoals gezegd,meestal vervaardigd in maat 36 of 38. Meld je je aan bij een modellenbureau,stuur dan ook de omvang van borst, taille en dijen mee. Dit zijn de maten die de modellenbureaus gewoonlijk hanteren. De vereisten voor fashion modellen (de modellen die je op de catwalks en in de tijdschriften ziet) zijn erg strikt.Voor commerciële modellen zijn de vereisten zowel voor de lengte als voor maten wat minder streng. Voor beide categorieën geldt dat je vooral ook een geproportioneerd figuur moet hebben.
De leeftijd
Hoe vroeger je begint, hoe beter het voor je modellencarrière is. Sommige modellen beginnen op hun 15e of 16e jaar al part-time naast hun school of opleiding. Het voordeel is dat je dan alvast ervaring kunt opdoen en een portfolio kunt opbouwen. Op je achttiende of negentiende kun je dan full-timeals model gaan werken. Het is belangrijk om in ieder geval je school af te maken en te zorgen dat je een goede basis voor de toekomst legt. Begint je carrière als fashion model eenmaal te lopen, dan zal er niet veel tijd meer zijn om naar school te gaan.
Dat het beroep van fashion model een uiteindelijk een full-time job is,realiseert zich lang niet iedereen. Je moet de hele dag beschikbaar zijn voor castings (je gaat langs bij mogelijke opdrachtgevers om jezelf en je portfolio te laten zien) en call backs (als mogelijke opdrachtgevers je nog een keertje willen zien) en je moet ook bereid zijn om naar het buitenland te reizen en daar een tijdje te verblijven om je carrière verder uit te bouwen. Verder moetje natuurlijk ook beschikbaar zijn als je voor een opdracht geboekt wordt en dat wordt moeilijk als je naar school moet of moet werken.
En je uiterlijk?
Met de perfecte maten, de juiste lengte en de juiste leeftijd ben je er nog niet. Je hele voorkomen moet geschikt zijn voor het modellenwerk. Er zijn oogverblindend mooie meisjes die het als model nooit ver zullen schoppen en er zijn types die je misschien niet zou opmerken maar die een portfolio hebben waar je van staat te kijken. Kortom, je moet er het type voor zijn en dat word het niet alleen door je uiterlijk maar ook door factoren als je houding, je uitstraling, je manier van kijken en van presenteren bepaald.
Wie beslist of jij geschikt bent? In het algemeen heeft het modellen bureau daar het meest kijk op. Natuurlijk is en blijft het oordeel van het modellenbureau subjectief, dus laat je niet van de kaart brengen als je van een bureau een afwijzing krijgt. Schrijf meerdere bureaus aan als je denkt dat je geschikt bent voor het modellenwerk, maar wees wel realistisch :-)
Model worden? Hoe poseer je voor een fotograaf?
Hoe poseer je voor een (professionele) fotograaf? Een leuke vraag die we deze week via email binnenkregen en die we in deze modellenrubriek graag beantwoorden.
Wat moet je doen om optimaal op de foto te staan?
In mijn leven heb ik veel foto shoots gedaan en aan veel shoots meegewerkt en steeds maar weer blijkt het moeilijkste moment de eerste foto te zijn. Als de make-up en haar gedaan zijn en je bent aangekleed voor de foto dan komt het moment waarop je je waar moet maken. En veel modellen - of ze nu beginners of ervaren zijn - schieten juist op dit moment in de stress. Ook komt het voor dat modellen tijdens de shoot 'inzakken' omdat ze niet meer weten welke poses ze moeten aannemen of omdat de spanning die ze al dagen voor de shoot voelden opeens van ze afvalt. We hebben een lijstje met adviezen gemaakt die je kunnen helpen om optimaal op de foto te staan en stressmomenten te voorkomen.
1. Vertrouw op jezelf. Jij bent de mooiste en je kunt het!
Dit advies geldt natuurlijk voor alles in het leven maar is vooral ook voor foto shoots erg belangrijk. Vergelijk jezelf niet met anderen maar geef simpelweg het beste van jezelf.
2. Wees jezelf en probeer je op je gemak te voelen
De fotograaf verwacht niet van je dat je een hele show opvoert of sterallures vertoont (liever niet zeg!). Wees jezelf en probeer je op je gemak te voelen. Schrik niet als je je in het begin zenuwachtig of trillerig voelt.Dat heeft iedereen! Je moet er altijd even in komen en de manier van werken van de fotograaf leren kennen. Gun jezelf daarvoor de tijd.
3. Vestig geen aandacht op schoonheidsfoutjes
Houd tijdens de shoot opmerkingen over pukkeltjes, littekens en vetrolletjes voor je. Als je iemand in vertrouwen wilt nemen, dan is de visagiste daar voor de aangewezen persoon. De fotograaf zal er alles aan doen om jou zo mooi mogelijk op de foto te zetten en heeft niets aan opmerkingen waarmee je j ezel effe naar beneden haalt.
4. Studeer geen poses in
De mooiste foto's zijn die foto's waar je natuurlijk op staat. Studeer daarom geen poses in (je weet toch niet wat de fotograaf wil) maar vertrouw tijdens de fotoshoot op je eigen kunnen en op de samenwerking met de fotograaf. Het is de bedoeling dat jullie samen de foto opbouwen.
5. Beweeg beheerst
Als je eenmaal voor de camera staat, hoef je echt niet van de ene pose in de andere over te gaan. Neem een begin pose aan en verander dan na de klik van de camera elke keer een klein beetje aan je houding. Meestal zal de fotograaf je tijdens het shooten verder helpen met aanwijzingen als 'hoofd een beetje meer schuin', 'naar beneden kijken' of 'een klein lachje graag!'. Luister goed naar deze opmerkingen en bedenk dat dit geen commentaar of kritiek is maar dat deze opmerkingen deel uitmaken van de samenwerking tussen fotograaf en model.
6. Laat je gaan en geef je lichaam vorm
Een van de moeilijkste dingen voor een fotograaf is een geremd model fotograferen. Stel van tevoren samen de grenzen vast (dit is heel belangrijk en blijf tijdens de shoot op je strepen staan) maar laat je tussen de af gesprokengrenzen helemaal gaan (dit kan alleen als je de fotograaf vertrouwt - dat moetje zelf beoordelen). Probeer je gezicht expressie te geven en vraag je niet af of een pose er wel uitziet (op de foto komt het toch altijd anders over). Speel met je armen en vooral ook met benen. Als je zenuwachtig bent, heb je de neiging om je armen om je lichaam te slaan en je benen te sluiten maar op de foto zit dit eruit als een 'blok'. Geef je lichaam bewust vorm.
7. Ontspan je gezicht en lichaamsspieren
Tijdens de shoot willen ook je gezichtsspieren wel eens aanspannen en kan jelichaam - ook door de poses - verkrampt raken. Probeer je spieren bewust teontspannen. Soms kan het helpen om even uit een pose op te staan en dan weer tegaan zitten of liggen.
8. Laat je ogen stralen
Vergeet niet om je gezicht tijdens de shoot expressie te geven. Laat je ogenstralen als je lacht en wees niet bang om zwoel in de camera te kijken als de foto daarom vraagt. Om zo spontaan mogelijk te lachen mag je als model overigens best geluid maken! Lach hardop, zeg iets grappigs, moedig jezelf aan en het ziet er direct stuk échter en ontspanner uit.
9. Wees niet bang om dingen te vragen of aan te geven
Sommige modellen poseren goed op muziek, andere modellen houden ervan om zichzelf tijdens het fotograferen in de spiegel te zien. Geef dit soort dingen aan. Laat het ook weet als je het koud hebt. Een kopje thee met een beetje suiker geeft vaak hernieuwde energie.
10. Wat je thuis nog kunt doen
Voel je je zekerder als je toch aan enige voorbereiding voor de shoot hebt gedaan, vraag dan of je moeder of vriendin (of iemand anders bij wie je je op je gemak voelt) foto's van je maakt. Zo wen je alvast aan de camera en leer je je eigen gezicht en lichaam kennen. Hoe meer je poseert, hoe gemakkelijker he tzal worden.
Welke karaktereigenschappen moet je als model hebben?
Doorzettingsvermogen, zelfstandigheid, uitstraling,verantwoordelijkheidsgevoel, kritiek kunnen verdragen, met competitie kunnen omgaan. Het zijn maar een paar van de vele karaktereigenschappen die je als model moet hebben.
Een pittig karakter en een heleboel spirit
Het modellenwerk vraagt om de juiste lengte, de juiste maten, een geproportioneerd lichaam, een leuk gezicht en de juiste leeftijd. Het vraagt om beschikbaarheid in tijd (als beginnend model kun je dit werk nog met school of werk combineren maar als het echt gaat lopen, zul je full-time beschikbaar moeten zijn). Je kunt het allemaal hebben of zijn, maar zonder de juiste karaktereigenschappen en een heleboel spirit zal je carrière niet van de grond komen.
Motivatie en doorzettingsvermogen
Zoals voor eigenlijk alle banen en beroepen moet je ook voor he tmodellenberoep motivatie hebben. Vooral in het begin niet gemakkelijk om demotivatie hoog te houden. Je zult dag na dag met je portfolio (met vaak nog maar weinig foto's) van casting naar casting gaan. Het kan gebeuren dat je weken zonder opdrachten (en inkomsten) doorbrengt. Dat wordt nog schrijnender als je collega's wel opdracht naar opdracht binnenhalen. In dit soort gevallen moet je sterk in je schoenen staan en in jezelf geloven. Je moet gemotiveerd zijn en doorzettingsvermogen hebben.
Zelfstandig en verantwoordelijkheidsgevoel
Als model moet je naar castings op plaatsen waar je nooit geweest bent. In veel gevallen moet je zelf maar zorgen dat je er komt. Soms moet je naar he tbuiten land. Je wordt daar opgevangen door het buitenlandse bureau en zult vaak met andere modellen samenwonen, maar je bent uiteindelijk toch op jezelf aangewezen. Je krijgt je afspraken en opdrachten van het modellenbureau door en het is natuurlijk belangrijk dat je je op de juiste plaats en op de juiste tijd presenteert. Een professioneel model is niet te laat en presenteert zich altijd perfect verzorgd en in vorm. Dit is allemaal jouw verantwoordelijkheid.
Eigen bedrijfje
Als model mag je dan ingeschreven staan bij een modellenbureau, eigenlijk heb je je eigen bedrijfje. En dat bedrijfje moet je goed runnen. Je moet zorgen voor een goede PR voor jezelf. Het is van belang dat je goed contact met je boeker en je bureau hebt, want zij vertegenwoordigen jou naar de klanten toe en moeten dus een goede indruk van je hebben en graag met je samenwerken zodat ze je ook van harte bij de klanten kunnen aanbevelen. Bel dus regelmatig in,onderhoud goed contact, vertoon je altijd perfect verzorgd op je bureau, mis geen vliegtuigen en treinen en zorg ervoor dat je papieren in orde zijn. Verder moet je ook goed kunnen opschieten met de teams (fotografen, stylisten,visagisten, kappers) waar je mee werkt. Ben je prettig in de omgang dan zal je eerder opnieuw door dezelfde klant geboekt worden. Verzorg de PR voor je eigen bedrijfje dus goed. Er zijn oudere modellen (en daaronder enkele tops) die gezien hun leeftijd eigen allang niet meer zouden werken, maar die zulke goed een vriendschappelijke contacten met de fashion designers hebben opgebouwd dat ze keer op keer weer op de catwalks te zien zijn.
Op je strepen staan
Het is belangrijk dat je grenzen voor jezelf trekt (ook dit hoort bij het runnen van je 'bedrijfje'). Je agency runt je carrière maar dat betekent niet dat jij alles moet doen wat er gezegd wordt. Zorg ervoor dat je grenzen van tevoren bij het bureau bekend zijn (een serieus bureau zal hiernaar op voorhand vragen). Geef aan of je wel/niet lingerie doet, wel/niet naakt, wel/niet bont,wel/niet shows. Nog belangrijker is verder dat je op de set je grenzen weet tetrekken. Laat je niet overhalen tot dingen die je niet wilt doet of die nietgoed voelen (ook niet als daar grote beloftes tegenover staan). Bel je agencyen los het samen met je boeker op.
Kritiek en competitie
Een van de zwaarste aspecten van het modellenwerk is misschien wel de competitie. Zeker als je Nederlandse bureau je naar het buitenland stuurt,krijg je daarmee volop te maken. In het buitenland woon je samen met de andere modellen en is je leven een full immersion in de modellenwereld. Je doet samen met de andere modellen (soms honderden, en ze zijn mooi, geloof me!) castings en hoort alle (succes)verhalen van je collega-modellen. Als je nog aan het begin van je carrière staat en nog niet veel opdrachten hebt, kan je hier door zwaar op de proef worden gesteld. Tijdens mijn modellenwerk had ik voor mezelf daarom altijd één stelregel. Ik hield mezelf voor dat ik mezelf nooit met anderen zou vergelijken, maar dat ik alleen naar mezelf en mijn eigen successen zou kijken. Er is immers altijd wel iemand die mooier is, die beter werkt. Als je daarnaar gaat kijken, kun je niet meer zelfverzekerd en stralend voor de dag komen. Iets anders waar je geen acht op moet slaan, is kritiek. Het gebeurde mij dat klanten, terwijl ik met mijn portfolio voor hen stond, mijn uiterlijk openlijk bekritiseerde. Je kunt jezelf daar het beste voor afsluiten en met een glimlach je book weer oppakken en naar de volgende casting gaan. Alleen kritiekvan het modellenbureau - je agent - moet je ter harte nemen.
Zelfverzekerdheid en uitstraling
Als model moet je je onderscheiden. Je moet opvallen en je moet de klan tovertuigen. Geen opdrachtgever zal met een onzeker model willen werken. Een flinke dosis zelfverzekerdheid is daarom een must. Ik herinner me nog dat ik bijna vòòr aanvang van de casting al kon aanvoelen of ik voor een show geboekt zou worden of niet. Als ik goed in mijn vel zat en straalde, kon ik de opdracht gever met veel overtuiging laten zien dat ik goed kon showlopen. Voelde ik me die dag onzeker, ongerust of zat me iets dwars, dan was de vraag of ik even kon lopen een verschrikking en wist ik dat de opdracht erop zou afketsen. Een positieve,sterke houding is daarom erg belangrijk. Een casting duurt soms maar enkele minuten en je moet over een zekere flair beschikken om de opdrachtgever in die korte tijd voor je te winnen.
Je eigen succes runnen
Last but not least is het natuurlijk ook belangrijk dat je je eigen succes kunt runnen. Komt je carrière echt van de grond dan zul je veel werken, vaak tot 's avonds laat en in de weekenden. Verder zul je vaak reizen en nog maar weinig tijd voor je familie en een privé-leven hebben. Je zult elke dag weer mooi moeten zijn en moeten stralen. En je zult samen met je bureaus steeds belangrijkere keuzes moeten maken over welke opdrachten wel of niet te accepteren.
Hoe begin je met het modellenwerk?
Als je aan topmodellen vraagt hoe ze als model begonnen zijn, dan krijg je vaak te horen dat ze op straat ontdekt zijn. 'Ik liep over straat toen iemand mij aansprak' of 'Ze werd ontdekt toen ze met haar moeder aan het winkelen was' .Het zijn de gebruikelijke succesverhalen. Maar niet iedereen loopt in zijn(haar) leven tegen een modellenscout aan. Als je ervan droomt om als model te werken en je denkt dat je aan de vereisten daarvoor voldoet, dan is het aan jou om de eerste stap te zetten.
In dit artikel willen we het hebben over het opstarten van een modellen carrière. Wat je wel en wat je niet moet doen.
De eerste stap: modellenbureaus benaderen
De eerste stap op de weg naar een modellencarrière (tenminste, je hoopt dat het een carrière gaat worden!) is de modellenbureaus benaderen.
Net zoals er een onderscheid is tussen fashion modellen en 'specials'(commerciële modellen) zijn er ook modellenbureaus die zich vooral richten op de fashion modellen (modebladen en internationale catwalks) en modellen bureaus die met name commerciële modellen vertegenwoordigen. Het heeft geen zin om een bureau voor fashion modellen aan te schrijven als je 1.68cm lang bent. Oriënteer je daarom eerst met betrekking tot de verschillende modellenbureaus.
Het is erg belangrijk dat je een goed modellenbureau kiest. Je modellenbureau gaat je vertegenwoordigen. Jouw carrière is in de handen van het bureau. Verzamel informatie en schrijf niet zomaar een modellenbureau aan. De grootste modellenbureaus zitten in de grote steden (Amsterdam en Rotterdam). Internet is een perfect hulpmiddel om meer over de verschillende modellen bureaus te weten te komen. Zorg dat je weet wie je benadert.
Heb je eenmaal een lijst van betrouwbare en professionele modellen bureaus opgesteld, schrijf er dan meerdere aan. Beantwoord je objectief gezien aan de vereisten, dan is mijn motto altijd: ga voor de allerbeste bureaus. Je kuntaltijd nog een stapje terug doen.
De eenvoudigste manier om modellenbureaus te benaderen, is een email sturen met je gegevens en je maten en een aantal foto's van jezelf. Het werkt het beste als je niet-professionele foto's stuurt waarop je heel natuurlijk staat.Stuur in ieder geval een foto waarop je gezicht goed te zien is en een foto waarop je lichaam goed te zien is.
Stuur geen overbelichte of bewerkte foto's.Daar zal een modellenbureau niet op afgaan.
Als een modellenbureau in je geïnteresseerd is, ontvang je een uitnodiging om langs te komen. Aspirant-modellen vragen mij vaak wat ze tijdens zo'n gesprek aanmoeten. Het is altijd handig om je - zoals veel modellen altijd doen- zo te kleden dat je lichaam goed en slank uitkomt. Een strakke, eenvoudige zwarte broek met een zwart topje (en een mooi jasje of vestje) is bijvoorbeeld al perfect. Ook een slank afkledend jurkje dat je benen laat zien, is prima. Ga alleen voor hoge hakken als je erop kunt lopen. Onthoud verder dat het er niet om gaat, wat je aanhebt, maar hoe jij overkomt! Houd je kapsel eenvoudig (los is vaak het beste omdat je haar dan direct goed te zien is) en gebruik weinig make-up.
Ga op je intuïtie af
Niet alleen moet het modellenbureau jou als model zien zitten, ook jij moet e reen goed gevoel bij hebben. Ga op je intuïtie af. Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat het modellenbureau betrouwbaar is. Hoor je alarmbellen rinkelen,luister daar dan naar. Ten tweede moet je met de mensen van het bureau door één bocht kunnen omdat je als model nauw met ze gaat samenwerken. Het is daarom aan te raden om meerdere modellenbureaus aan te schrijven en (als je uitgenodigd wordt) te bezoeken zodat je de verschillende bureaus met elkaar kunt vergelijken.
De grote modellenbureaus voor fashion modellen zullen je gewoonlik 'exclusief' willen hebben. Dat betekent dat je daarnaast niet ook door andere modellen bureaus wordt vertegenwoordigd. Ik raad iedereen altijd aan om nooit iets ter plekke te tekenen maar altijd eerst een exemplaar van het contract te vragen dat je mee naar huis mag nemen. Lees het goed door en laat het ook aan anderen lezen. Is iets niet duidelijk, vraag het modellenbureau dan om uitleg.
Wees niet bang om vragen te stellen.
In de regel vraagt een modellenbureau geen inschrijfgeld. Als een bureau jou als model ziet zitten, gaat het ervan uit dat je binnen een redelijke termijnopdrachten gaat krijgen en dus winstgevend zult zijn. Sommige bureaus zullen ook de kosten voor de fotosessies die je voor je portfolio zult moeten doen voorschieten. Deze kosten zullen dan op je toekomstige opdrachten worden ingehouden. Andere bureaus zullen een kleine investering van je vragen. Praat dit goed met het bureau door.
Zorg ervoor dat je goed met je modellenbureau communiceert en laat je voorlichten over de werkwijze. Een kleine anekdote is hier misschien wel op z'n plaats. Toen ik op achttiende leeftijd bij Elite Milaan begon, ging ik na het intake-gesprek waarin besloten werd dat Elite mij ging vertegenwoordigen,vrolijk naar huis. Pas na een week kwam ik erachter dat ik elke dag (en wel meerdere malen) moest inbellen (emails en mobiele telefoons waren er nog niet)om te vragen of er nog castings waren. Een hele week was hiermee verloren gegaan.
Wat je niet moet doen
Je hoeft als je model wilt worden geen cursus te volgen of je in te schrijvenbij een school die je het modellenvak gaat bijbrengen. Modellenbureaus vragenniet om een diploma of een certificaat dat je goed kunt show lopen of jezelfkunt opmaken. Het modellenbureau zal je het weinige dat er te leren valtbijbrengen en de rest kun je alleen in de praktijk opdoen.
Wat je ook niet hoeft te doen, is zelf een portfolio samenstellen. Je kunt dit het beste aan je bureau overlaten. Zij kennen de fotografen die hiervoor geschikt zijn en weten wat je voor je portfolio nodig hebt. Zoals gezegd ziende modellenbureaus bij je aanmelding het liefst niet-professionele foto's. Een paar mooie vakantiefoto's of foto's die door je vriendin, vader of moeder zijn gemaakt, zijn prima.
Fotomodel of mannequin?
Fotomodel of mannequin? Poseren voor de camera of heupwiegen over de catwalk? Zijn alle fotomodellen mannequins en zijn alle mannequins fotomodellen? Een intelligente (en interessante) vraag die een lezeres die ervan droomt om mannequin te worden ons stelde. Dit artikel mag niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Trendystyle worden gebruikt.
Fotomodellen en mannequins in het verleden
Toen ik zelf als model werkte (en dat is jaren geleden), werd er een strikt onderscheid gemaakt tussen fotomodellen en mannequins. Ik herinner me nog da ter in Milaan zelfs een apart bureau voor mannequins was (het modellen bureau 'Lanzotti & Cleveland' dat was opgericht door de bekende mannequin PatCleveland). Fotomodel en mannequin waren twee vakken, twee carrières apart. Je kon beide tegelijk doen maar niet iedereen was daar geschikt voor.
Het fotomodel moest vooral fotogeniek zijn (logisch) en zich op haar gemak voor de camera voelen. Aan de mannequin werden strengere vereisten voor wat betreft de lichaamsmaten gesteld. Ze moest slank en vooral heel lang zijn. Ze moest goed kunnen lopen en zich gracieus bewegen. En flair hebben. Dit gold vooral voor het tijdperk toen de mannequins nog tussen het publiek doorliepen.De fotomodellen showden tijdens castings hun book (portofolio), aan de mannequins werd tijdens castings vooral gevraagd om een creatie uit de collectie te passen en om het even te showen.
De fotomodellen en mannequins van nu
Inmiddels is het verschil tussen fotomodellen en mannequins vervaagd. Je kiest er niet meer voor om mannequin te worden. De modellen die je nu op de catwalk ziet, zijn dezelfde modellen die je in de tijdschriften tegenkomt. Het zijn de modellen van de reclamecampagnes en de billboards.
Hoe meer een meisje als fotomodel naam maakt, hoe groter de kans dat je haar op de catwalk zult terugzien (tenzij ze super beroemd is, want dan showt ze óf helemaal niet óf exclusief voor een bepaald modehuis en voor een heel hoogbudget :-). Je moet dus al als fotomodel gewerkt hebben voordat je een voet opde internationale catwalks mag zetten. Zo is het tenminste in 90% van de gevallen, vertelt een insider die als booker van de meest bekende modellen werkt mij. Tijdens castings voor de shows worden de modellen dus steeds meer op hun book beoordeeld. Hoe meer ze voor grote namen (Vogue, beroemde fotografen,beroemde modehuizen) gewerkt hebben, hoe gemakkelijker het zal zijn om ge boektte worden voor een show.
Waarom? Waarschijnlijk omdat de modeontwerpers hun collectie graag met bekende gezichten uit de modewereld associëren. Ze willen dat de modellen op hun catwalk door het publiek herkend worden. En dan hebben we het niet over he tgrote publiek dat overigens geen toegang tot de internationale shows heeft,maar over de modewereld waarin vooral de modejournalisten een belangrijke rol spelen. Een show met twintig bekende gezichten maakt veel meer indruk dan een show met één topmodel en negentien beginnende modellen.
Lengte niet meer zo belangrijk
Dit is ook de reden waarom de lengte voor mannequins niet zo heel belangrijk meer is. Dat zie je vooral aan het einde van de show als alle modellen tegelijk de catwalk opkomen om de show af te sluiten. Vroeger waren de meisjes allemaal ongeveer even lang, nu variëren de lengtes onderling soms wel 10 centimeter. Als je een schitterend book hebt, kan het je lukken om de show voor - laten we zeggen- Dolce & Gabbana te lopen, ook al ben je maar 1.74m lang bent. Het book is je tegenwoordig je binnenkomer, als model én als mannequin. Wie ervan droomt om mannequin te worden, ontkomt er niet aan en zal als fotomodel moeten beginnen.Daarnaast kun je natuurlijk als beginnend model ook kleinere shows lopen.
De internationale catwalks vormen de poort naar nog meer opdrachten
Je zou je afvragen wat nu belangrijker is - het fotowerk of shows lopen - en het antwoord is: allebei. De catwalk is een perfecte etalage voor een fotomodel. Een ideale manier om zichzelf bij het modepubliek te promoten. Veelmodellen worden voor campagnes bevestigd omdat ze gespot zijn in de show van belangrijke designers als Dior of Prada. Sommige meisjes lopen exclusief voor één enkel modehuis en worden daardoor nog gewilder. Show lopen is dus een belangrijk onderdeel van het modellenwerk op topniveau. Het is de poort naar nog meer publicaties in de tijdschriften en naar internationale reclamecampagnes. Vooral opdrachten voor reclamecampagnes gaan gepaard met grote budgetten.
De vergoedingen voor mannequins lopen uiteen van 500 tot 100.000 euro
Hiermee komen we gelijk op een andere vraag die ons vaak gesteld wordt:hoeveel krijgt een model voor een modeshow betaald? We hebben het hier steeds over de grote internationale modeshows. De vergoeding kan van 500 euro tot100.000 euro lopen. In werkelijkheid ligt de vergoeding meestal in de range van500 euro tot 20.000 euro. Maar het verhaal gaat dat tijdens de laatste mode wee kin Milaan een model 100.000 euro voor één enkele show heeft gekregen. Ze staat aan de top, vindt het niet meer belangrijk om te showen en om haar toch daar toe over te halen, zou een designer 100.000 euro hebben neergeteld. En dat in crisistijd waarin ook de budgetten voor de modellen onder druk staan...
Een dag uit het leven van een model
(En dan nu eens niet van een topmodel, maar van één van die beeldschonemeisjes die je vaak door de straten van Parijs, Milaan of andere mode steden ziet lopen, steevast met een plattegrond in de hand en een licht gedesoriënteerde blik in de ogen)
Als je bekend bent in Parijs of Milaan of één van de andere modesteden - misschien wel in New York -, dan ken je het verschijnsel ongetwijfeld. En anders heb je er vast wel over gelezen of er iets op televisie over gezien. Elke grote stad die zich een beetje respecteert - of in ieder geval die steden waar de mode- en beau tijdschriften gevestigd zijn - , heeft regelmatig een groot aantal modellen te gast. Het betreft voor het grootste deel buitenlandse foto modellenen -mannequins die maar voor een korte periode in deze stad zullen zijn, om er te werken of er werk te zoeken. Gewoonlijk worden de modellen tijdens deze periode door één van de modellenbureaus ter plekke begeleid. En gaan ze een maal de straat op om castings te doen, dan zullen ze niet onopgemerkt blijven.Nooit. Vraag het maar aan de mannen!
Maar hoe ziet de dag van een professioneel model eruit? Waarom staan ze soms zo verloren op een hoek van de straat met een plattegrond in de hand? Waar gaan ze heen? En wat doen ze?
Laten we bij het begin beginnen.
Waar gaan ze heen? Ze zijn waarschijnlijk op weg naar één van de vele castings die dagelijks plaatsvinden bij de moderedacties of in de fotostudio's.Gewoonlijk ontvangen de modellen 's morgens van hun bureau een lijst met castings voor de komende dag, met het tijdstip en het adres. Als er gedurende de dag onverwacht nog een casting bijkomt, dan wordt deze snel in het dag schema geïntegreerd en het schema zo nodig aangepast.
Het belangrijkste referentiepunt voor een model is haar (of zijn) booker.Een booker (gewoonlijk werken er bij een modellenbureau meerdere bookers) is de persoon die binnen het modellenbureau de castings en de opdrachten van de modellen organiseert en dus zowel contact met de opdrachtgevers als met de modellen onderhoudt.
Wat is een casting? Een casting is een soort auditie. Het is het moment waarop degene die een model voor een opdracht moet uitkiezen, zoveel mogelijk modellen probeert te zien en er uiteindelijk (hopelijk) de meest geschikte uitkiest. Het model presenteert zich met haar book (portfolio: een verzameling van haar beste foto's en zo mogelijk van haar belangrijkste opdrachten). Terwijl de opdrachtgever (of diegene die de casting uitvoert) de foto's bekijkt, worden er een paar woorden gewisseld (waar komt het model vandaan? Hoe oud is ze? Hoelang werkt ze al als model?). Het model laat haar 'composit' (een soortvisitekaartje met een paar van haar foto's, haar naam, haar maten, de naam van het bureau) achter en vervolgens gaat ze door naar de volgende casting. Als ze voor de opdracht wordt uitgekozen, zal ze dat via haar modellenbureau horen.
Waar vinden de castings plaats? Letterlijk overal. Op de redacties van de modetijdschriften, in de fotostudio's, in de modellenbureaus of bij fotografen,bij advertentiebureaus, thuis bij de fotograaf of op iedere andere locatie die voor een casting geschikt is (bijvoorbeeld een hotel).
En dat is ook meteen de verklaring van het feit waarom deze beeldschone,vaak nog erg jonge meisjes zo verloren door de stad zwerven. Ze worden verwacht top alle mogelijke en voor hen vaak onbekende plekken, en reizen iedere werk dag kriskras door de stad, van casting naar casting.
Hoeveel castings per dag? Een beetje bureau zal voor een veelbelovend model heel wat castings plannen. Het aantal castings op een doorsnee-dag kan tot ach tof tien oplopen. Hoeveel het er zijn, zal echter afhangen van de omstandigheden: van het model, van het bureau, van de periode, van de modestaden zo verder. De meeste modellen verplaatsen zich te voet of met het openbaar vervoer van afspraak naar afspraak. Het zware gewicht van het book dat ze overal mee naartoe moeten torsen, én het feit dat ze er - weer of geen weer - altijd onberispelijk moeten uitzien, maakt het er niet gemakkelijker op.
En na de casting? Een casting is voor een model vaak als een lot voor de loterij. Er zijn castings waar tientallen, honderden meisjes komen opdagen,allemaal voor één enkele opdracht. Welk model er uiteindelijk zal worden uitgekozen, zal afhangen van oneindig veel varianten. De 'uitslag' is daarom vooraf moeilijk te voorspellen. Niet alleen het soort opdracht maar ook - om maar iets te noemen - de legendarische onvoorspelbaarheid van veelmoderedactrices speelt hier een rol. Al met al zal het wel duidelijk zijn waarom het voor een model belangrijk is om de lange lijst castings nauwgezet a fte werken - ook al zijn de castings nog zo ver - en er geen eentje over te slaan. Een gemiste casting, is een verloren kans.
En aan het einde van de dag? Veel mensen denken dat de modewereld een uniek glamourwereldje vol feesten is. Een wereld zoals die in televisieprogramma's meteen breed bereik en een lage kwaliteit wel wordt afgespiegeld omdat dit is wat 'men' nu eenmaal verwacht. Het is maar voor een klein deel waar. Wat je ziet,is slechts de buitenkant.
Aan het einde van de werkdag trekt het merendeel van de modellen zich in het eigen appartement terug. Meestal is dat een appartement dat door het bureau ter beschikking wordt gesteld (niet zelden moet er huur worden betaald) en dat met andere modellen wordt gedeeld. 's avonds is het tijd om uit te rusten, om de familie die ver weg is te bellen en om plannen te maken voor een volgende reis,naar een volgende modestad.
Hard werken, veel lopen, lange wachttijden bij de castings, een glimlach op het gezicht, de vingers gekruist. Zwaar werk vanuit lichamelijk maar ook van ui tpsychologisch oogpunt. Een job die niet alle meisjes even gemakkelijk zullen trekken. Niet zelden haken modellen af om terug te keren naar hun moederland,en naar hun familie.
http://www.trendystyle.net/modelworden/
En hier nog meer nuttige linken
https://www.facebook.com/editdoc.php?note_id=565883430222260