Hier kort waar je moet op letten bij het inschrijven in en modellen bureau
- Een normaal bureau geeft een office en doet niet zomaar alles op cafe of zaaltjes.
- De meeste bureaus werken met goede fotografen die ervaring hebben in modellenwerk.
(Later meer hierover hoe je een goed fotograaf erkent "ik ben beroepsfotograaf is het niet altijd).
- Zorg dat in hun overeenkomst vermeld staat wat ze verwachten maar ook wat ze aanbieden.
- Twijfel je bij het tekenen voor een contract laat dit nalezen, door een Advocaat of eventueel een ander erkent bureau.
- Zorg dat je een ondertekend exemplaar meekrijgt.
- Laat u geen foto shoots aansmeren voor een portfolio, zoek zelf een fotograaf er zijn heel veel fotografen die dit ook tfcd (Gratis) doen.
- Betaal niet te snel inschrijving geld.
- Laat u niet te snel wijsmaken dat er veel opdrachten komen.
Hier nog eens uitgebreider hoe je een goed bureau erkent.
Als je een agentschap contacteert, is het beter te werken met een agentschap van de eerste soort dan van de tweede soort. Sommige agentschappen (ik zal geen namen noemen) leven enkel dankzij de "verplichte" opleidingen. De beste agentschappen (Dominique Models, IMM, Borderfields, Flag Models,...) zijn groot geworden omdat ze een echte agence zijn, een interimkantoor tussen het model en de opdrachtgever.
Naast een paar grote en professionele agentschappen aan de ene kant en een aantal louche ondernemingen aan de andere kant heb je een hele gamma aan kleine eenmanszaken, met of zonder handelsregister en BTW-nummer, met of zonder fotostudio, als bijberoep of als hobby, met of zonder contacten met mogelijke werkgevers. Je kan er niet op rekenen dat je betaalde opdrachten zal krijgen.
Een goed agent zal je niets aanrekenen indien je een opleiding of een portfolio nodig hebt: ze zien je als een investering, niet als een kieken dat gepluimd moet worden. Een echte modellenbureau die iets ziet in een model zal deze kosten op zich nemen. Wat vaak gebeurt is dat de gemaakte kosten later afgetrokken worden van het loon van het model. Maar ja, als je als "modellenbureau" geen opdrachten voor je modellen hebt, dan moet je wel op andere manieren aan geld geraken... Wat zeker is: bij bepaalde agentschappen zal je nooit opdrachten krijgen!
Portfolio nodig? Er zijn voldoende fotografen die gratis werken en prachtige foto's afleveren. Schrijf je bijvoorbeeld in op specifieke sites modelmayhem.com
Of op bepaalde facebookgroepen zoals https://www.facebook.com/groups/modelenland/
Bekijk de portfolio's van de fotografen en contacteer de fotografen die je interesseren. Als er TFCD staat bij het profiel van de fotograaf zijn er geen kosten (of gedeelde kosten, zoals studio, accessoires, enz).
Op specifieke sites zal je amateur-fotografen en beroepsfotografen aantreffen, mensen die tentoonstellingen doen en mensen die voor modellenbureau's werken,... Ga dus niet naar een modellenbureau voor de aanmaak van een portfolio! Dat is hun werk niet! Als je bij een echt modellenbureau komt, zal je je portfolio moeten tonen, maar zullen ze geen portfolio voor jou aanmaken. Een modellenbureau zorgt voor opdrachten.
In België bestaan er een paar betrouwbare modelagentschappen, maar die geven geen opleidingen, maken geen portfolio's op en gebruiken bijna nooit modelscouts. Deze agentschappen hoeven geen duizenden modellen, maar enkel een paar goede modellen (België is een heel kleine markt)
Als je eenmaal een professionele modellenbureau hebt gevonden, let dan ook op wat er in het contract staat. Let vooral op de kleine lettertjes. Bind je niet aan zogenaamde exclusiviteitscontracten waardoor je uiteindelijk geen kant meer op kan. Ga altijd voor jezelf na of je precies weet wat de voorwaarden zijn in het contract en welke voordelen je aan zo een contract overhoudt. Als je je goed hebt laten informeren en als je zeker weet, dat je er geen spijt van zal hebben, kun je het contract tekenen.
Doe goede research
Aller eerst is het van belang om goed onderzoek te doen naar modellenbureaus. Ga op onderzoek uit door op internet te browsen naar de meest geschikte modellenbureaus. Als je een geschikte bureau hebt gevonden ben je echter nog niet klaar. Ga via reviewsites na of het modellenbureau wel betrouwbaar is of als er negatieve reviews zijn over zo een modellenbureau. Als je op basis hiervan een aantal modellen bureaus hebt kunnen filtreren, dan kun je verder nagaan of een keuze maken voor jezelf bij welke modellen bureau je je wenst aan te melden. Voordat je je aanmeld is het altijd goed om voor jezelf na te gaan wat je precies wilt bereiken bij een modellenbureau en natuurlijk welke het meest bij je past. Er zijn een aantal modellenbureaus, die niet allen hetzelfde doel hebben. Bij sommige bureaus is men opzoek naar volwassen modellen dan wel acteurs/ actrices en weer bij andere gewone modellenbureaus is dat niet het geval en probeert men de gekozen modellen voor verschillende projecten in te zetten.
Foto’s versturen naar modellenbureaus
Het is verder niet nodig om in je zoektocht naar een geschikt modellenbureau een foto te sturen. Je bespaart hiermee jezelf en het modellenbureau van extra werk, tijd en moeite. Naar sommige foto’s wordt niet eens gekeken en weer in andere gevallen is er een kans, dat je alleen op basis van je uiterlijk en de opgestuurde foto aan de slag kan. Probeer jezelf te zijn en een goede modellenbureau zal je niet alleen op basis van je uiterlijk beoordelen, maar veel meer.
Probeer een goede band op te bouwen met je werkgever
Voor een goede werksfeer is het van belang, dat je zoveel als mogelijk een goede relatie probeert te bouwen met het modellenbureau. Bespreek eventuele zaken, die je hinderen en waardeer opbouwend kritiek. Als je nog geen meerderjarige bent, neem altijd je ouders mee als je van start wilt gaan met modelleren bij een modellenbureau.
Het contract
Ben je eenmaal een geschikte modellenbureau tegengekomen? Bind je dan niet binnen de kortste keren aan een contract. Ga eerst voor jezelf na welke bepalingen zijn opgenomen in zo een contract, wat eventuele gevolgen voor jouw kunnen zijn, laat je omstandig informeren als je bepaalde bepalingen in het contract niet begrijpt. Als je eenmaal weet wat van je verwacht wordt, wat de werkzaamheden zullen zijn, welke financiele voordelen het contract met zich meebrengt voor je en als je genoeg informatie hebt ingewonnen, kun je uiteindelijk ertoe overgaan om het contract te tekenen.
Klacht neerleggen bij de politie Dit werkt altijd. De meest fake modellenbureaus zijn verdwenen omdat er klachten waren. De politie is verplicht de klacht te onderzoeken. Je vertelt gewoon dat het modellenbureau je opdrachten belooft heeft en je dus bedrogen bent.
Comments